Edo Pronk

Spiritualiteit en activiteit

Edo Pronk

Wie ben ik?marjolein foto
Op het moment dat ik dit schrijf ben ik, Edo Pronk, 29 jaar oud en sinds anderhalf jaar bezig te onderzoeken wat ik écht wil en kan.

Acht jaar geleden ben ik met de euritmie en daarmee met de antroposofie in aanraking gekomen. Daarvoor wist ik er vaag iets vanaf; Demeterboeren die bijzondere gebouwen bouwen en koehoorns in de grond stoppen, mijn broer deed de Warmonderhof aggrariër opleiding. Ik ben geen vrijeschool leering en had geen idee wat het allemaal was. (Schijnbaar ook niet alle vrijeschool leerlingen 😉 )

Op aanraden van mijn zus, die toevallig aan een workshop euritmie mee deed, ben ik bij de euritmie studie gaan kijken en was direct verkocht.

Voor degene die euritmie niet kennen, het is een bewegingskunst die aan de vrije school wordt gegeven. Je leert er naar geestelijke energetische ideeën bewegen. In de lessen leer je gebaren voor letters en tonen, zodat je taal en muziek leert bewegen. Daarnaast zijn er speciale oefeningen om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling.

Voor mij was, en is, euritmie een warm bad, het voelt voor mij aan als de manier van toveren die wel mogelijk is; muziek en woord ervaarbaar en zichtbaar maken.

De euritmie is ook een (deel van de) ontwikkelingsweg op weg naar meditatief onderzoek, een soort helder zien/weten/ervaren. Ik had het geluk dat ik lange treinreizen deed naar familie en dat ik ondertussen Steiner boeken kon lezen. Tijdens mijn studie heb ik mijzelf opweg geholpen naar Antroposofisch observeren.

Een opvallend detail; de vrijeschool heeft voor elke klas verhalen. Bijvoorbeeld dat ze in de vierde klas (rond 9 en 10 jaar oud) de Noorse Mythen vertellen, het jaar daarna de Grieken, enzovoort. ‘Toevallig’ heb ik als kind al deze verhalen zelf gelezen, dus ik heb ook een hele ervaringsschat wat mythen betreft.

Ik heb de exacte kant op de middelbare school gevolgd (Natuur en Techniek) en kan soms kritisch zijn wat betreft gedachtegangen die je niet kunt toepassen. Ik ben ook Noorderling (Appelscha), wat ook nog een nuchter wereldbeeld geeft.

De teksten die ik hier wil posten zijn in eerste instantie informatie die ik heb geleerd in de Euritmie opleiding of uit antroposofische boeken. Deze combineer ik, soms op manieren die ik nog niet ergens ben tegen gekomen.

Daarnaast heb ik mijzelf vanuit de Euritmie en de boeken en het leven een meditatief ervaren bijgebracht, die voor mijn gevoel behoorlijk betrouwbaar is en richting helderziend/heldervoelend gaat. Vanuit deze observaties ontstaan nu meer en meer berichten.