Bijsluiter Letterinfo (1)

Onderaan bij de letters staat een tabbeletje met 4 of 5 kwaliteiten. Kleur, een hemellichaam of teken, een toon, of toonsoort.
Bij de klinkers zijn deze, zover ik weet, gegeven door Rudolf Steiner, en kunnen we er met enige zekerheid vanuit gaan, dat deze kwaliteiten verbonden zijn met de betreffende klinker. In mijn gevoel/ervaring is die verbinding er ook. Dit geldt ook voor de dierenriemtekens bij de medeklinkers, ook die zijn gegeven.
Vanuit datzelfde gevoel/ervaring heb ik geprobeerd bij de medeklinkers kwaliteiten te vinden. Dit is dus lang niet zo zeker als bij de klinkers. Neem dit gerust met een snufje zout.

Er was één interval combinatie gegeven door Steiner, bij de letter T, vanwege de TAO oefening. Bij deze oefening kan je of de 3 letter bewegen, T, A, O. Of 4 intervallen; de septiem en sixt bijna tegelijk, daarna de terts en dan de secunde. Bij de A en O respectievelijk waren de terts en secunde al gegeven, dus bleef de septiem en sixt, met hun bijzondere speelwijze van bijna tegelijk, over voor de T.
Vanuit daar ben ik begonnen te kijken, welke intervallen en toonsoorten er bij de medeklinkers zouden kunnen horen.