Lot
Voordat je als mens op aarde komt, leef je als geest in de geestelijke wereld. In die wereld maak je als het ware plannen voor je komend leven, wat je wilt leren, met wie je samen wilt zijn, wat je ongeveer zal overkomen. Hierdoor liggen bepaalde paden in je leven vast; dit is je lot.

Het is niet in steen gebeiteld waar en wanneer iets moet gebeuren, het is meer als een rivier; hoe ze stroomt is bewegelijk, maar ze stroomt altijd bergafwaarts en eindigt uiteindelijk in zee.

Een gedeelte van alles wat je overkomt, is door jezelf, eventueel in geestelijke samenspraak met andere, georganiseerd. Stel, je stapt de deur uit en krijgt een dakpan op je hoofd. Dan is het als het ware zo; terwijl je de deur uitstapt, rent een gedeelte van je het dak op om de dakpan op je hoofd te laten vallen. Zo direct zijn sommige handelingen.

Daarbij is het wel zo, je dagelijkse ik, welke in de ziel leeft, wil het misschien niet, maar je geest, die al jou levens overziet, beslist uiteindelijk.

Karma
Werkingen van het Karma, Rudolf Steiner