Openen en beschermen

Twee struikelblokken op de weg naar de geestelijke wereld zijn dat je te gesloten bent, of juist te veel open. Het ‘te gesloten zijn’ is vaak ontstaan door te open te zijn geweest en toen gekwetst of overrompeld. Door het openen samen met het beschermen te oefenen, krijg je sturing over beide en hoeft ‘te gesloten’ of ‘te open’ niet meer te gebeuren.

Het oefenen doe je door meditatieve bewegingen uit de euritmie; een bewegingskunst waarmee je ziel en energie beïnvloedt. Voor beide oefeningen geldt, doe ze een paar keer achter elkaar en dat één, twee of drie keer op een dag.

Openen

Bij beide oefeningen begin je rechtop (staand of zittend), met je armen langs je zij. Voor het openen strek je je armen in een hoek, als de ‘benen’ van de letter A. Dit kan je doen naar beneden, zoals hiernaast, recht naar voren, of omhoog.
Laat het gevoel komen alsof de ruimte tussen je armen gevuldt wordt (met lucht of licht) en dat ze daardoor uit elkaar worden bewogen.

Daarna laat je je armen weer ontspannen langs je lijf zakken. In euritmie is dit de oefening/letter A.

Beschermen

Voor beschermen doe je net alsof je een grote cape/mantel om doet. Je beweegt je armen wat naar achter, ze bollen op alsof er wind in een cape waait en dan sla je je armen bijna om je heen. Je stopt iets eerder, alsof er nog iemand (een kind/geliefde persoon) in de mantel is.

Wederom laat je daarna je armen ontspannen lang je lijf zakken.
In de euritmie is dit de oefening/letter B.

Na een tijdje deze oefeningen gedaan te hebben, worden het innerlijke krachten waar je een beroep op kunt doen. De werking van de oefeningen kunnen voor sommigen vrij snel en sterk zijn, terwijl het voor anderen subtieler is en meer tijd vergt.