Levenslichaam sterken

Er is de oefening waarbij je spullen die dagelijks gebruikt, op een net wat andere plek zet. Deze oefening zou je geheugen en je levenslichaam sterken.

Maar hoe sterkt dagelijkse spullen verplaatsen je levenslichaam?
Ik heb er geen uitleg over gelezen, dus ga ik het meditatief uitzoeken naar aanleiding van mijn eigen ervaringen nu en wat ik vanuit opleiding (Euritmie) en antroposofie lezen weet over het geheugen en het levenslichaam.

Alles wat fysiek bestaat heeft een ethervorm. Planten, dieren en mensen hebben een eigen, individuele ethervorm, daarom wordt het bij hen ook het levenslichaam genoemd. Als je iets aanraakt of er dichtbij bent, maken jouw levenslichaam en de ethervorm van het andere, of de ander, contact. Via de zintuigen maakt de ander een indruk, een inprenting, een vorm, in jouw levenslichaam. Deze indruk is een herinnering. Alles wat je om je heen waar neemt, elk fysiek contact, bewust of onbewust, maakt een indruk in je levenslichaam, een herinnering.

Van het meeste ben je je dus nauwelijks bewust. Zo merk je pas nu (hopelijk), nu ik het zeg, hoe je lichaam je stoel raakt, hoe die indruk is. Hoe je smartphone in je hand voelt, of de muis van de computer. Kijk om je heen, wat is er in de ruimte waar je bent, wat is er buiten? Een oneindigheid aan voorwerpen, geuren, kleuren, klanken, details.
Die maken allemaal een indruk in jouw levenslichaam, een herinnering, en je merkt het nauwelijks. En kan het waarschijnlijk niet herinneren.

Al deze indrukken vormen jouw levenslichaam. Hoe sterker de indruk, hoe meer het deze jouw levenslichaam, jouw geheugen, jou zijn, vorm geeft.
De indrukken waar je ziel meer bij betrokken is, zijn sterkere, meer heldere indrukken, herinneringen. Door je ziel bij een indruk erbij te betrekken, kan je dus je levenslichaam sterker vormgeven en daardoor sterken. En je levenslichaam vormgeven is hetzelfde als je geheugen vormen, sterken.

Terugkerend naar de oefening van objecten verplaatsen: meestal ben je je niet bewust van het contact met deze objecten. Je ziel is er nauwelijks bij betrokken. Deze contacten hebben nauwelijks invloed op je levenslichaam.
Door ze op een net wat andere plek neer te zetten, maak je je er meer bewust van, betrek je je ziel er meer bij en vorm je je levenslichaam sterker.
En doordat je je levenslichaam sterkt en helderder vorm geeft, schep je ook structuren waardoor je geheugen beter functioneert.