Op vrijescholen en andere antroposofisch (geïnspireerde) gebouwen kom je vaak bijzondere hoeken tegen. Ramen die niet rechthoekig zijn, gangen die om kleine, zachte hoekjes heengaan, lokalen die in plaats van een kubus, vaak iets 5-hoekigs hebben. Zelfs de teken-en schilderbladen hebben vaak geen rechte hoeken.
Er is zelfs een gekscherende term voor “abgeeckt”. Dat is zoiets als afgerond, maar dan afgehoekt.

Waarom is dit zo?

De rechtstreekse reden is omdat het organisch is. De gebouwen zijn geïnspireerd door de natuur en in de natuur vind je weinig rechte hoeken. Veel inspiratie komt ook uit de vormen van kristallen. Sommige gebouwen geven hierdoor ook een grotindruk.
Door dit organische wordt er ook gestreefd naar een geborgenheid, een aangenamere omhulling.

Een diepere uitleg die ik eens las en die bij mij resoneert, is de uitleg rondom hoeken.

Stel je een water- (of energie)stroom voor, die in een enigszins recht kanaal stroomt. Als er een rechte, 90 graden hoek in dat kanaal is, wordt de stroom sterk onderbroken. Nog meer bij een meer spitse hoek. Terwijl bij een grotere hoek, de stroom minder onderbroken wordt.

Deze stroom vind je ook terug in bij je gedachten. De ruimte waar je je in bevindt, heeft invloed op je denken en voelen. Je gedachten stromen door de ruimte heen. Komen ze bij een rechte hoek of spitser, lopen ze als het ware vast. Terwijl een grotere hoek ze meer doorlaat, en toch ook de richting verandert.
Zo laten organisch gebouwde gebouwen een meer organische stroom van gedachten, gevoelens en mensen toe.

N.B. Er kan ook in doorgeschoten worden. Rechte hoeken geven ook houvast en een gebouw zonder enige rechte hoeken kan overweldigend zijn. En lastig meubilair voor te kopen. 😉
Dit is ook een reden dat er afgehoekt wordt en minder afgerond; de hoek geeft meer houvast dan een ronding. En twee vlakken die met een ronding in elkaar overgaan, kunnen naadloos in elkaar overgaan, wat desoriënterend werkt.