In Harry Potter zijn er lesboeken voor de leerlingen. Ik kom net de titel van eentje daarvan tegen, ‘Zwerven met Zombies’. Die Titel zet mij even aan het denken; zou je je innerlijke zombies in tovenaars style kunnen verslaan?

De boze heksen en andere gevaarlijke wezens in sprookjes en mythen staan symbool voor innerlijke krachten. Het boek “Van Wodan tot Widar” heeft het hier ook over. De wolf Fenrir en de midgard slang staan voor leugens en bedrog en je hebt innerlijk ook leugens voor jezelf, of twijfels.

Door in sprookjes deze monsters te verslaan, reinig je je ziel van hun krachten. Nu stel ik mij voor dat je ook verhaaltjes kunt maken waarin je met Harry Potter achtige toverkracht zombies verslaat.

Wat zombies innerlijk zijn, dat is dan nog een leuke of interessante vraag. Innerlijke negatieve processen die energie vreten.. Zelf twijfel? Tegenzin? Gedachten als “het heeft toch geen zin, want….” Of “ik wil wel, maar …..”