Centreer oefening (IAO)

Als mens kan je teveel willen, of te weinig. Er is dan teveel of te weinig wilskracht in het denken, voelen of doen. Je houdt jezelf in, of streeft je doel voorbij. Kinderen merken dat en worden er onrustig van of, zeker tieners, gebruiken het tegen je.

Er is een basis antroposofische oefening die ondersteund bij het midden vinden in je willen. Niet te veel en niet te weinig.

De oefening begint staand. Je knieën licht gebogen, je hoofd losjes gebogen en de rug wat gebogen. Dan strek je je, zonder je knieën op slot te zetten.

Je verplaatst je gewicht naar achteren, op je hakken, terwijl je tenen op de grond blijven. Daarna verplaats je je gewicht naar voren, op je tenen, terwijl je hakken op de grond blijven. Je kunt het geheel rustig herhalen als dat goed voelt.

Om een gewoonte te doorbreken is het nodig de oefening een maand lang regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld elke dag na het tandenpoetsen.

Deze oefening wordt IAO genoemd naar de kwaliteiten van de drie houdingen. Kinderen tussen de 14 en de 21 jaar leven in de I (ie) kwaliteit, de Ik en midden kracht tussen A en O. Kinderen tussen 7 en 14 leven in de A kwaliteit, inspirerend en helder en kinderen tot 7 jaar leven in de O kwaliteit, omarmend en warm.