Eiwitten hebben als geestelijke kwaliteit dat ze het levenslichaam losser maken, waardoor de ziel en hiermee het denken vrijer wordt, meer fantasierijk of geestelijk.

Melk voedt het levenslichaam als voeding het beste, naast honing. Hierdoor wordt het zachter qua structuur, steviger qua volume en zwaarder/meer aards. Met name het melkeiwit maakt het lichaam zwaarder, doordat het de verbinding naar de ziel losser maakt. Dit losser maken is hetzelfde proces als een mens gaat slapen, daarom kan warme melk voor het slapen gaan het in slaap vallen ondersteunen.

Bij een stevige verbinding, als de mens wakker is, trekt de ziel het levenslichaam als het ware richting de geestelijke wereld, waardoor het lichter/meer geestelijk wordt. De ziel wordt daardoor wat zwaarder en meer op de aarde gericht.

Bij melkeiwit intolerantie heeft de ziel moeite met de lossere verbinding, ze heeft moeite met zichzelf overgeven aan de geestelijke wereld. Ze geniet van de structuur die het aards bestaan heeft en heeft moeite met de ogenschijnlijke chaos van slaap/droom/geestelijke wereld.

Verschil intolerantie en allergie.
Voedingsintolerantie
Koffie, thee, cacao. Melk en suiker.

Wetenschap van de geheimen der ziel van Rudolf Steiner: hoofdstuk 3 gaat specifiek over slaap.