Openstellen

Er zijn een aantal activiteiten en oefeningen die kunnen helpen bij het openstellen voor nieuwe indrukken en de ontspanning die hierdoor ontstaat.

Warmte
Een van de voornaamste dingen op op orde te hebben, is het warm hebben. Als je het warm hebt, wil je deze warmte kwijt en sta je open voor eventueel kou. Zo is open zijn naar nieuwe indrukken ook; als je openstaat voor alles, kunnen er ook vervelende (emotioneel koude) indrukken komen. Omdat jij (emotioneel) warm bent, kan je deze indrukken aan. Je bouwt als het ware een emotionele buffer op, door je lichaam goed warm te houden.

Let hierbij met name op de voeten; als die warm zijn, is meestal de rest van het lichaam ook goed op temperatuur. Regelmatig een warm voetenbad (evt. met mosterdpoeder) helpt om deze warmte regulering op orde te krijgen.

Sauna
De sauna is een soort overtreffende trap wat betreft warmte regulering en het open zijn wat hierbij ontstaat. Daarnaast heb je bij de sauna ook nog het effect van naakt zijn, waardoor een hele hoeveelheid maniertjes, regeltjes en preutsheid, die het dagelijks leven nogal lastig maken qua openstaan, wegvallen.

Bordspelletjes
Een totaal ander iets zijn bordspelletjes en dan met name bordspelletjes waarbij dobbelstenen te pas komen. Met dobbelstenen is het toeval of geluk totaal buiten jouw invloed, dus kan je niet anders dan open staan voor alles wat er op je pad komt.

Open armen
Hoe je beweegt en wat je houding is, heeft invloed op hoe je je voelt of gedraagt. Als je elke dag een bepaalde beweging maakt, beïnvloedt deze beweging jou doen en laten.

Voor jezelf meer open stellen voor indrukken en invloeden, is de beweging of houding het openen van je armen. Alsof je nieuwe indrukken wilt omarmen. Hierbij helpt het deze oefening een tijd langs, minstens een maand, regelmatig (dagelijks) te doen, zodat het open zijn een nieuwe gewoonte wordt.