Moeite met in slaap vallen.

Geestelijk gezien heeft een mens vier lichamen. Een fysiek lichaam, een levenslichaam, een ziel en een geestelijk lichaam (of Hoger Zelf). Als een volwassen persoon gaat slapen, versoepelt de verbinding tussen de eerste twee en de laatste twee. De ziel en geest spreiden zich uit, waardoor de mens het wakkere bewustzijn verliest.

Als je moeite hebt met in slaap vallen, heeft de ziel moeite met het loslaten van de controle over het levenslichaam en fysieke lichaam. De ziel heeft moeite met het verliezen van de houvast die deze beide lichamen bieden.

Voornaamste reden hiervoor is dat de ziel weinig op de eigen kracht vertrouwt. Versterk je het vertrouwen in de ziel, in gevoelens, emoties en bewustzijn, dan kan de ziel makkelijker de verbinding naar het levenslichaam loslaten en eenvoudiger in slaap vallen.

Het versterken van dit vertrouwen kan door een aantal activiteiten en oefeningen, die het emotionele incasseringsvermogen vergroten en de ziel eenvoudiger opent voor nieuwe ervaringen.

Kinderen
Bij een kind zijn de ziel en geest nog niet stevig verbonden met het etherische en fysieke lichaam, dus is het slaapproces iets anders. Hier is het de ouderlijke ziel die de verbinding met het kind versoepelt.

Hierbij helpt het als je je als ouder zeker voelt, ontspannen en tevreden met de situatie. Liedjes, verhalen vertellen, licht uit en een kaars aan en andere slaap ritueeltjes zijn evengoed bedoelt om het kind te laten ontspannen, als de ouder(s) in een soort meditatieve stemming te brengen.