Koffie, thee, cacao. Melk en suiker.

Voedingsstoffen beïnvloeden niet alleen het fysieke lichaam van de mens, ze hebben ook invloed op de verbinding met de ziel, de geest en het levenslichaam van de mens.

De stoffen in de titel hebben allemaal een eigen speciale werking op de verbind tussen het fysieke lichaam en het levenslichaam van een mens. Deze werking kan soms nuttig zijn, soms kan ze tegenwerken.

Koffie, thee, cacao.
Deze drie stoffen maken de verbinding tussen het fysieke lichaam en het energetische lichaam losser. Daarom zijn ze alle drie ook bitter.
Bij koffie gaat de ziel zich meer met het fysieke lichaam verbinden, waardoor je logischer gaat denken.
Thee zorgt ervoor dat ziel zich meer met het lossere energie lichaam verbinden. Hierdoor ga je wat losser denken, creatiever.
Door cacao verbindt de ziel zich met geen van beiden. Ze is daardoor op zich neutraler, maar ook gevoeliger voor de volgende stoffen.

Melk en suiker
Bij koffie, thee en cacao wordt ook wel melk en suiker genuttigd, met name in chocolade en chocolademelk. Deze twee stoffen verminderen de bittere smaak en hetzelfde doen ze energetisch. Beide stoffen versterken de verbinding tussen het fysieke en energetische lichaam. Beide geven ze ook energie en voeden het fysieke lichaam, iets wat de bovenste drie niet doen.

Melk, in pure vorm, voedt het energielichaam het beste van alle voedingsstoffen. De energie zet uit, wordt wat groter, daarbij wat zachter en gaat meer stromen. Door het groter worden kun je slaperig worden en wat gemoedelijker. Het denken wordt aardser, praktischer. (niet per se logischer)

Suiker maakt het energielichaam steviger. Te veel suiker maakt het zelfs hard. De ziel vindt beide fijn, want dan heeft het iets om zich (als een puber) tegen af te zetten. De ziel en het denken worden actiever, fantasierijker. Te veel suiker en het wordt druk en chaotisch.

Met de eerste drie stoffen is het goed als je zelf de sturing over de kwaliteiten hebt. Bij de laatste twee is het de balans vinden wat de grootste uitdaging is.

Meer lezen:
Voeding en Mens, van Rudolf Steiner
Eten en niet eten.
Allergieën.
Voedingsintolerantie