Kinderslaap en ouders

Een mens bestaat uit een fysiek lichaam, een levenslichaam, een ziel en een geest. Bij kinderen tot 14 jaar is de ziel werkzaam van buiten het lichaam; gevoelens en bewustzijn komt als het ware aanwaaien en zijn nog niet persoonlijk, eigen gevoelens. (zie ook Ontwikkeling in perioden van 7 jaar)

Daarnaast is bij kinderen tot 7 jaar het levenslichaam nog sterk verbonden met de levenslichamen van de ouders, de eerste drie jaar nog bijna volledig. Dit maakt dat slapen en met name in slaap vallen wat anders is dan bij volwassenen.

Bij volwassenen is de ziel alleen verbonden met het eigen levenslichaam. Bij kinderen tot 14 jaar is de ziel nog ingebed in de zielen van de ouders en tot 7 jaar ook nog verbonden met de levenslichamen van de ouders. Daardoor is het aan de ouders deze verbinding bij het slapen gaan te ontspannen, zodat de ziel afstand kan nemen van het lichaam en het kind kan slapen.

Slaapontspanning
Slaapproblemen
Kind in slaap krijgen