Concentratie oefening; oefeningen voor erbij (2)
Rudolf Steiner heeft 6 zogenaamde Neben Übungen gegeven, oefeningen voor naast (neben) de meditatieve oefening die hij beschrijft. Waar de spanningsboog tegenwoordig schijnbaar korter wordt en alles voor de jeugd druk en opvallend wordt gemaakt, is de concentratie oefening wel even een uitdaging.

Deze oefening doe je dagelijks, op een tijdstip dat je goed uitkomt. Je neemt een minuut of 5 en richt al je aandacht op een simpel object. Het kan een theelepel zijn, een lucifer, een schoenveter. Meerdere dagen achtereen hetzelfde object.

Zorg er nu voor dat je gedachten bij dat object blijven. Je mag wel uitweiden met je gedachten over hoe het gemaakt is, waar de materialen vandaan komen, wat voor weg het heeft afgelegd naar waar het nu is. Voor de rest blijven je gedachten bij het object zelf en het doel van het object.

Een van de resultaten van deze oefening is dat een object zelf jou gedachten beïnvloed en minder jijzelf. Op den duur kan deze oefening ook zonder fysieke objecten, maar met begrippen.

Oefeningen voor erbij
Wilskracht oefening
Gelatenheid oefening

https://ridzerdvandijk.wordpress.com/tag/basisoefeningen/