Slaapafscheid

Als je kind gaat slapen, is dat een subtiel afscheid. Het kindje zal even een tijd niet wakker aanwezig zijn en dus is het nodig even afscheid te nemen. Lukt dat niet, dan blijft je kind wakker of slaapt niet diep.

Zolang je het kindje draagt, bij je ligt of rondrijdt in een wagentje, valt het nog mee. Je bent bewust bij het kind, hebt wellicht fysiek contact, je slaap misschien zelf ook. Er is weinig afstand, fysiek en emotioneel/energetisch.

Slaapt je kindje niet bij je, dan wordt het afscheid nemen. Naar bed ritueeltjes zijn deels bedoeld als afscheidsritueel voor het slapen. Zoek voor jou welke manier van afscheid nemen het best bevalt. Er zijn een aantal activiteiten en oefeningen die kunnen helpen, jezelf te ontspannen voor het slapen van je kind.

Meer over slapen en kinder slaap.