Voedingsstoffen
Er zijn drie grote groepen voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze drie stoffen worden op verschillende plekken in je lichaam geestelijk getransformeerd.

Eiwit is voornamelijk een bouwstof en wordt in de buik omgezet. Het werkt sterk op het levenslichaam en daarmee ook de wilskracht. Eiwit buiten een lichaam, of het nu mens, dier of plant is, gaat rotten. Dit komt omdat er dan geen levenslichaam is dat het onderhoudt. Het levenslichaam gaat de rot van eiwitten tegen.
Eet je teveel eiwitten, dan kan het etherlichaam het niet bijhouden en dan gaan eiwitten die geen functie hebben, bederven.

Vet is voornamelijk voor energie over een lange periode. Het wordt geestelijk in borstbereik omgezet en werkt daarmee sterk op de ziel en het gevoel. Vet buiten een lichaam wordt ranzig na een tijd, zoals boter. In een lichaam is het voornamelijk de ziel die dit voorkomt.
Te veel vetten en het lichaam dijt uit, zodat de ziel rondom het lichaam de vetten tegen ranzig worden voorkomt.

Koolhydraten zijn voornamelijk voor snelle energie en met name voor het hoofd. Het wordt geestelijk in het hoofd omgezet en werkt daarmee sterk op de geest en het denken. Koolhydraten, het gedeelte wat omgezet kan worden in suiker, gaat gisten als de geest het niet tegenhoudt. In het lichaam worden koolhydraten omgezet in alcohol, maar de geest voorkomt dat deze niet het denken beïnvloed. Komt er al gegiste koolhydraten het lichaam in, kan de geest dit niet voorkomen.

Meer lezen:
‘Voeding en mens’ van Rudolf Steiner
‘Voeding’ van Rudolf Hauschka
Koffie, thee, cacao. Melk en suiker.