Rozenkruis meditatie
Een verkorte vertelling van de meditatie, beschreven in De wetenschap van de geheimen der Ziel, van Rudolf Steiner

Stel je een plant voor, een soort oerbeeld van een plant. De plant groeit, van zaadje, met wortels en stengels, met bladeren, tot er een knop en daaruit bloem ontstaat. Ga met je gevoel in dit beeld van de reine bloem.

Daarnaast zet je het beeld van de opgroeiende mens. Van baby, peuter, kleuter, schoolkind, puber, naar adolescent, volwassene. Als je in dit beeld gevoelsmatig gaat, neem dan mee dat een mens zoveel verder is dan een plant. De mens kan bewegen, voelen, emoties uiten, denken.

Maar laat dan het gevoel toe, dat de mens daardoor ook tot kwaad kan gaan. Hierin is de plant weer verder dan de mens; omdat de plant bepaalde dingen niet kan, kan het ook niet tot kwaad vervallen.

Laat dan het heldere sap symbool staan, in gevoel en gedachte, voor de reinheid en kwaliteit van de plant. Laat het rode bloed symbool staat voor de kwaliteit, maar ook het tot verval komen van de mens.

Als dit beeld, deze ervaring staat, focus dan op de rode roos. In de roos is het sap ook rood, maar dit is rein. Laat hier het rode van de roos symbool staan voor de reinheid, die de mens kan bereiken, door zich te transformeren, te ontwikkelen en het kwade in het bloed, tot reinheid te brengen.

Als afronding sluiten we het kwade in een symbool, namelijk een zwart kruis. Een zwart kruis is het onzuivere in de mens. Rondom het midden van het kruis komen 7 rozen, symbool voor de ontwikkeling van het onzuivere, het onreine, in het reine.
Meer ontwikkelingsmeditaties:
Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden? van Rudolf Steiner