Euritmie is een bewegingskunst. Door middel van euritmie beweging kan taal en muziek zichtbaar worden gemaakt. Op deze manier ervaar je taal, bijvoorbeeld poëzie ,of muziek heel anders.

Elke klank, zowel muzikaal als in taal, heeft een eigen energie, een eigen gevoel en kwaliteit. Deze kan je ervaarbaar maken met een instrument, je mond, of door beweging. Iedere letter, toon en interval hebben hun eigen gebaar, gebaseerd op diens eigen energie. Voeg je de bewegingen achter elkaar, heb je zichtbare taal of muziek.

Met je lichaam deze bewegingen doen helpt jou zelf de kwaliteit van de individuele klanken ervaren en met die kwaliteiten om te gaan. Hierdoor helpt euritmie in de ontwikkeling als mens en daarom wordt het aan vrijescholen gegeven. Daarnaast kan het ook therapeutisch werken, waarom het als euritmietherapie (vroeger heileuritmie) gegeven wordt.

Euritmiegebaren; letters.
https://edopronk.com/eurythmy/ : uitleg in het engels met euritmiegebaren in kleur.