Eigen meditatiepad
In ‘Antroposofische meditatie (1)’ heb ik kort beschreven hoe een meditatie is opgebouwd. Hier is hoe ik zelf te werk gaan aan de hand van die opbouw.

Ik begin met mijzelf in stemming te brengen door een euritmiebeweging, (Toepasbaar alfabet) meestal de W. Hierdoor ontspant mijn lichaam en kom ik lekker in mijn buik te zitten. Wilskracht ontspanning en dergelijke.

Als beeld/ervaring schep ik vaak een donkere ruimte, alsof ik een stukje heelal heb, waar niks is. Mijn eerste indrukken van de geestelijke wereld zijn dan vaak ook rustig en leeg, wat wel helpt om te focussen. Hier beginnen eigen activiteit en geestelijke wereld activiteit in elkaar over te vloeien, soepel als het mij lukt los te laten, hortend en stotend (of niet) als ik nog te veel gedachten, verlangens en impulsen heb.

Hierna is het afhankelijk wat mijn doel is. Als ik op een bepaald persoon focus, gaat mijn indruk/beeld naar die persoon. Hierbij is de naam of omschrijving als gevoel neerzetten nog een eigen activiteit, maar de beweging naar die persoon toe wordt geleid.

Als het om een bepaald thema gaat, dan blijf ik meer in de beginruimte en komen er beelden/energie indrukken (warm/koud, drukkend/ontspannend, snel/langzaam) naar mij toe. Ik schep dan wederom zelf een soort gevoelsvorm, waarna de indrukken horen bij die vorm vanzelf opduiken.

Bijsluiter: omdat ik fout kan zitten.