Herinnering

Je zou je kunnen voorstellen dat een herinnering is als een bladzijde uit een boek. Een afgebakend geheel met een helder verhaal, wat zich op één plek bevindt. Het is niet zo. In werkelijkheid is een herinnering een complexe verzameling indrukken, die over je hele lichaam zijn verspreid. Het proces van herinneren is het samenbrengen van die losstaande indrukken.

Een herinnering ontstaat als je een indruk op doet. Dit kan zijn buiten jezelf, je ziet, hoort, proeft het, of van binnen, je voelt of denkt iets. Die indruk bestaat uit verschillende onderdelen, bijvoorbeeld een kleur en een smaak. Iedere kleur en smaak heeft een eigen plek in het lichaam, verbonden met een orgaan. (zie De zeven planeten)

De verschillende onderdelen van een indruk gaan naar hun eigen plek en ‘condenseren’ daar als het ware. Bij het herinneren van diezelfde indruk gaat je ziel langs die verschillende plekken, in de juiste combinatie, en je herinnert je iets.