Astraal lichaam
In de antroposofie kom je geregeld de term ‘astraal lichaam’ tegen. Wat is het ‘astraal lichaam’ en wat is het verschil met ‘ziel’?

Een mens heeft een fysiek lichaam, een levenslichaam, een astraal lichaam/ziel en een geest/Hoger Zelf. De geest van een mens is hetgeen van leven tot leven gaat, reïncarneert. Voor het reïncarneren heeft de geest het astraal lichaam nodig. Dit is als een soort communicatiemiddel (medium), tussen geest en fysiek lichaam.

De individuele geest van een mens bewerkt het astraal lichaam, zodat het zuiverder en individueler wordt. Dit gezuiverd astraal lichaam is de ziel. Op die manier is het astraal lichaam te vergelijken met klei en de ziel met een voorwerp gemaakt van die klei.

Door middel van de ziel heeft een mens gevoelens, ervaringen en bewustzijn. Zonder de ziel is een mens als een plant.

Ziel; astraal lichaam.