De taak van het onderste chakra is onder andere het verwerken van innerlijk afval. Net zoals de fysiek ontlasting in die regio is, is het onderste chakra er ook om je innerlijk te ontlasten.

Het beeld wat je hierbij kan hebben is als twee grote molenstenen, die zwarte vormen vermalen tot fijn zwart poeder, wat naar beneden valt en op de aarde weer vruchtbaar kan worden.

Het lijkt erop alsof deze molenstenen alles kunnen vermalen, maar dat kunnen ze niet zonder hulp. Die hulp kan afwezig zijn.

Om de hulp helder te krijgen, hebben we nog een dieper beeld nodig. Dat komt uit de Scandinavische mythologie. In die mythologie zijn de chakra’s hele werelden. Midgard, de wereld van de mensen, is het hart chakra. Asgard, de wereld van de bewuste goden, de Asen, is het kruin chakra. Het basischakra is een wat onbekendere wereld, de wereld Muspelheim.

Dit is een wereld vol vuur, huis van de vuurreuzen, onder leiding van de reus Muspel en/of Sutr.

Deze wereld was voor de Scandinavische zieners niet van binnen te zien en er is weinig over bekend. Voor ons beeld voldoet het je een soort vulkaanlandschap voor te stellen; zwart vulkaan gesteente, met hier en daar vuur en lava.

Midden in dit land zijn de molenstenen, van zwaar vulkanisch gesteente. Ze kunnen veel vermalen, zachter gesteente, maar niet het vulkanisch gesteente zelf. Daarvoor hebben ze hulp nodig.

Die hulp bestaat uit groen, de kracht van de natuur. Grond rondom vulkanen is vaak vruchtbaar, en de natuur kan op lange termijn het gesteente doen breken.

Om de eigen innerlijke afvalverwerking te herstarten, als deze klemt en niet werkt, dan stel je je het beeld voor van de molenstenen, met daarvoor een zwarte vorm, die ze niet kunnen vermalen. Dan komt er groen, planten, mossen, die over de zwarte vorm groeien, en deze doen verdwijnen.

Als die vorm eenmaal is verdwenen, kan daarna de stroom van zwarte vormen, die wel vermalen kunnen worden, weer op gang komen.