Scheurtjes in de ziel
Traumatische gebeurtenissen in het verleden kunnen scheurtjes in de ziel veroorzaken. Met name een heftige einde van een voorgaand leven, door oorlog of andere vormen van geweld.

Door de scheurtjes is de persoon extra gevoelig voor indrukken, met name geestelijk. Je zou het een ongezonde vorm van helderziendheid kunnen noemen. Door die overgevoeligheid kan de persoon druk worden, om de indrukken af te reageren, of zich afsluiten voor extra indrukken. Baby’s en kleine kinderen huilen meer/veel, hebben moeite met slapen en zijn overaanhankelijk.

Wat noodzakelijk is, is dat de ziel weer geheeld wordt, dat er als het ware nieuw zieleweefsel geschapen wordt. Dit kan door stevige, aangename lichaamservaringen. Denk hierbij aan (voet) massage, warme (voeten)baden of modderbaden.

Daarnaast is boetseren behulpzaam. Door met klei te boetseren (natuurklei, geen kunststof) creëer je als het ware een nieuw zielekleed. Bij klei is het ook mogelijk scheurtjes in de klei met zacht masseren weer te doen verdwijnen, te genezen.

Werken met klei.