Kleien, boetseren.                                 (afbeelding Renee Nuis, kunstzinnige therapeut)

Met klei werken is een erg goede manier om te aarden. Klei is een combinatie van aarde en water, waardoor je de stevigheid hebt van de aarde en de bewegelijkheid van het water. Het aardse wordt verzacht, het water grijpbaar gemaakt.

Doordat het stevig en bewegelijk tegelijk is, kunnen je zintuigen er helemaal op los. Het geeft een lekkere weerstand voor de bewegingszin en de tastzin.(zie Twaalf zintuigen) Door de druk en de kracht die je er op moet zetten, te vergelijk met masseren, is het in het klein de kracht die werkt bij de geboorte. Daarom is spelen/werken met klei enorm therapeutisch voor kinderen die met een keizersnee ter wereld gekomen zijn. Ook voor de moeder.

Het mooie is ook dat je met klei je creativiteit stevig in de wereld kan zetten. Je kan simpel beginnen met balletjes en slangetjes rollen en hiermee wat maken. Een bal mooi glad maken, of een schaaltje maken is al een goede uitdaging. Daarnaast is het maken van organische vormen iets wat ook therapeutisch werkt, vandaar dat er graag gebruik van wordt gemaakt in kunstzinnige therapie.

Tastzin en geboorte
De vier elementen
www.kunstzinnigetherapie.nl
www.re-zen.nl799

P.S. maak wel gebruik van natuurklei zoals de rivierklei zoals de rivierklei hiernaast. Kinder- of speelklei (tenzij uit een goed winkeltje) is vaak op basis van aardolie. Niet kwalijk, maar ook niet bevorderlijk.