Antroposofische meditatie (1)
In de antroposofie is meditatie opgebouwd uit drie onderdelen; jezelf in goede stemming brengen, een beeld of ervaring zelf opbouwen en daarna hetgeen je hebt opgebouwd loslaten, zodat de geestelijke wereld het opbouwen vanaf daar kan overnemen.

Het valt te vergelijken jezelf verrassen op reis: je pakt wel je tas in, en reist naar een plek toe, maar op die plek zelf heb je nog niet bedacht wat je gaat doen, maar je kijkt daar en dan wat er te doen is.

In het opbouwen van een beeld of ervaring zorg je voor een focus enerzijds, anderzijds is het opbouwen een uitbreiding van jezelf in goede stemming brengen. Je activeert geestelijke zintuigen, waarmee je in de geestelijke wereld kan waarnemen.

Als je eenmaal over geactiveerde zintuigen beschikt, kan je ervaringen op doen over bepaalde thema’s. Mocht je de zintuigen nog niet fijn hebben geactiveerd/geopend, zijn er verschillende meditatie oefeningen met symbolisch gevoelsmatige thema’s, die helpen bij het openen.

Eigen meditatiepad: als ontspannen voorbeeld
Rozenkruis meditatie: een meditatie oefening
Bijsluiter: omdat ik kernthema’s kort door de bocht samenvat.

De wetenschap van de geheimen der Ziel, van Rudolf Steiner; uitgebreide waarneming uit de geestelijke wereld
Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden? van Rudolf Steiner