Tastzin en geboorte

Een natuurlijke geboorte is een van de beste dingen om op aarde te komen. Dat bedoel ik niet alleen vanwege de fysieke activiteit, maar ook energetisch. De natuurlijke geboorte is een soort ultiem moment van aarden. Dit komt met name door het tastzintuig.

De natuurlijke geboorte is onder andere een sterk intense massage. Er wordt flink veel druk op het kleine lichaam uitgeoefend en die druk is hetgeen waardoor je als mens merkt, ‘ik besta’. De tastzin in de huid is zonder beweging puur een bevestiging, ‘ik besta’ en ‘er bestaat iets buiten mij’. Zonder de intense bevestiging bij de geboorte mis je als mens een gedeelte van dat zelf gevoel en gevoel van de/het ander.

Mocht je niet geboren zijn via een natuurlijk geboorte, is het handig die gemiste ervaring elders in het leven te zoeken, zodat je goed geaard en je zelf bevestigd wordt. Dit kan van alles zijn waarbij je die stevige druk tegenkomt; van duiken en zwemmen, tot massage, euritmie of werken in klei. Zeker die laatste is heel geschikt om als moeder en kind samen te doen, daar je ook als moeder de ervaring kan missen.

Euritmiebeweging D: de energetische beweging horend bij druk.