Elementalen

Elementalen of elementaarwezens zijn etherealen die werkzaam zijn in het gebied van de vier klassieke elementen aarde, water, lucht en vuur. We kennen ze via sprookjes, waarin hun activiteiten vanuit een oude helderziendheid droomachtig wordt uitgelegd.

Kabouters, dwergen, gnomen, soms reuzen en trollen, zijn werkzaam in het aardse element. Ze houden aardse objecten in stand, alles wat fysiek vast is. Daarnaast werken ze bij een plant aan de wortels.

Undinnen en waternimfen zijn werkzaam in het water element. Hieronder valt in principe elke vloeistof, maar bij voorkeur toch stromend water. Water wat te lang stilstaat wordt ook wel dood water genoemd, omdat de undine het verlaten heeft of geen energie meer heeft. In de plant werken ze aan de sapstroom.

Elven zijn werkzaam in het lucht element. De kleine fairies werken rondom bloemen en bladeren, terwijl grotere elven tuinen, bossen en landbouw als werkgebied hebben.

Minder bekend uit sprookjes zijn vuursalamanders, de elementaarwezens van het vuur element. Ze zijn aanwezig in al het vuur en warmte processen rondom de aarde. O.a. de vrucht en zaadvorming van een plant is onderdeel van hun taken.

Diverse etherealen
Natuurwezens: van Rudolf Steiner