Astraal lichaam

Een onderscheid dat ik vaak afwezig laat in mijn tekstjes, is het verschil tussen de ziel en astraal lichaam. Deze zijn namelijk niet hetzelfde. Je kan het astraal lichaam zien als een soort bouwmateriaal, waaruit de ziel voortkomt. Als wol, dat nog niet is gereinigd, gekaard, gesponnen en gebreid, gehaakt of geweven. Het astraal lichaam is nog onbewerkt en als je het bewerkt, creëer je ziel.

Zowel het astraal lichaam als de ziel zorgen voor bewustzijn, voor gevoel, gedachten en wilskracht. Bij het astraal lichaam kan dit nog onzuiver zijn, dat je behoeften hebt die niet gezond of opbouwend zijn, dat je kwaad kan doen. Op het moment dat je bemerkt dat je dit doet, kan je er naar gaan verlangen goed te doen. Je gaat met je bewustzijn aan het werk met je astrale lichaam, om dit te zuiveren.

Dit was ook wat de alchemisten in de middeleeuwen deden; ze waren niet op zoek naar fysiek goud en fysieke onstervelijkheid, maar naar het innerlijk goud en onstervelijkheid: een gereinigde ziel en werking van de geest. De geest is hetgeen in jouw als mens dat al jouw levens overziet en het astraal lichaam omvormt tot ziel.

Ziel; astraal lichaam. Een overzicht van de ontwikkeling van de ziel
Theosofie, van Rudolf Steiner