Waarom ‘alternatieve geneeswijzen’* in de knel raken.

Als ik de geestelijke wereld vraag, waarom aanvullende geneeswijzen in de knel raken, krijg ik een tweeledig antwoord. Het ene deel is vrij simpel; momenteel leven we in de nadagen van het materialisme. En zoals bij veel nadagen van een groot systeem gebeurd, worden de excessen van dat systeem erger. Antroposofisch gezegd; Ahriman is aan de verliezende hand, maar daardoor treed hij nog gemener op.

Het andere deel ligt wat gecompliceerder. Aanvullende geneeswijzen zijn vaak op een spiritueel systeem gebaseerd, dat tot op vandaag niet altijd eenvoudig controleerbaar en testbaar is. Hierdoor is het voor de gewone persoon lastig te weten of iemand daadwerkelijk een genezer is, iemand die toevallig het placebo effect benut, of een bewuste oplichter is.

De geestelijke wereld is bezig deze oplichters er uit te filteren. Dat is de reden dat alle aanvullende geneeswijzen moeten bewijzen dat ze werkzaam zijn. Alhoewel het niet de beste wijze is, is het de enige wijze die de geestelijke wereld heeft, tenzij wij een sterkere geestwetenschap kunnen ontwikkelen, die alle geneeswijzen kan testen.

* Ik schrijf alternatieve geneeswijzen in de titel, omdat dit de bekende term is.
Liever noem ik het aanvullende geneeswijzen, omdat je ze het beste kan combineren met de ‘reguliere geneeskunst’.