Tegenkrachten

Niet alle geestelijke wezens helpen de mens door te ondersteunen. Meerdere groepen geestelijke wezens helpen de mens door weerstand te bieden. De sterkste weg naar ontwikkeling is door weerstand. Deze geestelijke wezens zijn tegenkrachten.

Twee groepen komen we in het dagelijks leven tegen. Beide proberen ons bewustzijn over de geestelijke wereld te beïnvloeden.

De ene groep wil dat wij ons alleen richten op de geestelijke wereld en de fysieke wereld vergeten. Ze werken door overmoed, door luchtkastelen, met hallucinerende middelen.

In de antroposofie worden deze wezens Luciferische wezens genoemd, naar het wezen in de Bijbelse verhalen die deze werking uitoefent. De Noorse Mythologie had ook zo’n wezen, Loki. Mocht je moeite hebben met dergelijke concrete wezens, kan je het houden bij die wezen die werken met overmoed en zweverigheid.

De andere groep wil dat we de geestelijke wereld vergeten. Dit zijn de wezens die het materialisme inspireren. Met het materialisme komt ook angst; angst voor de dood, angst voor gebrek en alle angsten die hier vanaf geleid zijn.

In de antroposofie worden deze wezens Ahrimanisch genoemd, naar een wezen uit Perzische Mythologie. Materialistische wezens die angst als middel hebben.

Een oefening die je elke dag kan doen is reflecteren; doe ik dit uit angst, uit overmoed, of sta ik op de gouden middenweg.