Ahriman

In het heelal zijn allerlei krachten gaande, die bewustzijn hebben. We noemen ze etherealen, goden, engelen, aartsengelen, etc. Er zijn wezens die het weer regelen, er zijn engelen die een bedrijf ondersteunen, er zijn Aartsengelen en Archai die de gevoelssfeer en het denken in een decennium of eeuw sturen. En er is een wezen, gelijk aan de aartsengelen, die het materialistische denken regeert. In de antroposofie wordt dat wezen Ahriman genoemd.

Het denken van de mens wordt geïnspireerd door geestelijke wezens. Ahriman en zijn helpers inspireren de mens te denken dat er alleen materie bestaat, dat de geestelijke wereld niet bestaat. Hierdoor is hij een tegenkracht (of tegenmacht) voor de ontwikkeling van de mens, die langzamerhand weer richting het spirituele denken mag.

Het hoogtepunt van Ahriman’s regeren is al geweest, dat lag tussen 1800 en 1950, met het begin van de industriële revolutie, tot de ontwikkeling van de kernbom en de computer. Nu zijn zijn nadagen, maar omdat hij zich nog vastklampt aan zijn regie, komen er nu nog extreme vormen van materialisme voor.