Iets wat alles ten goede komt: gesprekken, discussies, werken, besluiten nemen, ontspannen, is dat je ontspannen en kalm bent. Niet te veel in je hoofd, of meegesleurd door emoties, maar dat je rustig bent. Geaard wordt het ook wel genoemd.

Bij ons thuis noemen we het ook wel lekker laag zitten; laag in spanning, maar ook laag in je lichaam. Alsof, als je druk in je hoofd bezig bent, of intens met gevoel, je dan bijna alleen aanwezig bent in je hoofd of borst. En als je zakt, dat je dan in je buik komt, je hoofd ontspant, je borst ontspant, je rustig even diep ademhaalt en dan helemaal aanwezig bent.

Daarom, als we een ruzie achtig gesprek hebben, met veel emoties, of te veel oplossingen, onderbreken we dat gesprek vaak met “Ik moet even zakken.”
(Het helpt niet als je zegt dat de ander moet zakken 😉 Dat moet iemand zelf bedenken. Maar het helpt al als je zelf gaat zakken.)

Er zijn wat hulpmiddelen bij dit zakken. Je kan dit visualiseren, je kan op je ademhaling letten. En er is een euritmie oefening.Wat helpt bij het visualiseren is ook het besef dat zakken eigenlijk niet in een rechte lijn naar beneden gaat, maar in een spiraal. In het filmpje leg ik het uit, als ik er aan toe kom schrijf ik er ook weer een berichtje over.