Zwart
In de Vrijeschool en antroposofische kringen wordt er weinig tot geen zwart gebruikt. Soms is het zelf taboe, helaas zonder uitleg. Waarom geen zwart op bepaalde plekken, zoals de basisschool?

Alle kleuren hebben een bepaalde energie, ze werken in op het levenslichaam van de mens. Kinderen tot 7 jaar krijgen deze energie van hun ouders om hun lichaam op te bouwen, tussen de 7 en de 14 jaar gebruiken ze deze energie om te leren en het lichaam te laten groeien. (Ontwikkeling in perioden van 7 jaar)

Zwart absorbeert levensenergie, het is anti-wilskracht. Waar een kleur als rood wilskracht is en oproept, slurp zwart het op en geeft weinig terug. Zwart (geverfde) oppervlakken reflecteren geen licht, niet branden houtskool isoleert sterk. (daarom kan je er over kolen lopen)

Als je zwarte kleding draagt, dan is jou energie moeilijker te ervaren voor anderen, met name kinderen, terwijl juist kinderen zich eraan ontwikkelen. Daarom wil je als leraar vermijden zwart te dragen en in je gebouw te hebben.

In een kunstvak wil je vaak ook de energie van een kind opbouwen, daarom vermijd je zwart. Willen ze expliciet zwart gebruiken, het kan bijna bereikt worden door menging. (wat ook een goede reden is om het niet te hebben.)